A tévénézés jövője

2017. február 16. 16:59 - Tech Mester

vagy csupán egy kompromisszumokkal teli alternatíva?

Manapság egyre kevesebbet tévézünk. A torrentek és streamek térhódításával jelentősen megcsappant a tévénézők száma, különösen a fiatalok körében. Mivel nagyon lusta népség vagyunk, ez igaz ránk akkor is, ha választanunk kell az eredeti vagy a szinkronos filmek között. Szeretjük kényelmesen megnézni a kedvenc sorozatainkat anyanyelvünkön. Pláne, hogy nem is mindenki tud angolul. Persze mindig lesznek olyanok, akik ki nem állhatják a szinkronos sorozatokat vagy filmeket, kizárólag eredeti nyelven nézik azokat. Én személy szerint mindkét tábort erősítem. Ezt teljes mértékben a színészek, illetve a szinkron színészek teljesítménye, valamint a műsor kontextusa befolyásolja.

 mtstl3-2.png

Bárhol, bármikor...

Legnagyobb baj a televízió szolgáltatókkal, hogy nem igazán van személyre szabott csomag, ha van is, ahhoz már elég sok csatornát kell kérnünk, hogy lehessen egyedi igényünk, ami általában az ismeretterjesztő vagy felnőtt tartalmakra koncentrálódik. Így jelentősen sok vásárlótól esnek el a szolgáltatók. Az tény, hogy a hagyományos tévénézés napjai meg vannak számlálva, ennek felváltására, a fogyasztói társadalom nyomására kezd előtérbe kerülni az úgynevezett IPTV és OTT TV. Az IPTV lényegében egy olyan digitális televíziós műsorszolgáltatás, amit interneten keresztül nézünk, általában a szolgáltató saját hálózatán keresztül. Illetve az OTT TV pedig nem feltétlenül a szolgáltató saját hálózatán keresztül érvényesül csak. Én most csak olyan szolgáltatásokat teszteltem, amik nem járnak kötöttségekkel, sem vevőegység beszerelésével. Legfontosabb, hogy a saját szükségleteink kielégítésére válasszunk szolgáltatást. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy IPTV vagy OTT TV előfizetést kérünk.

 img_4630.PNG

Egy SD csatorna pillanatképe - ITT/OTT TV

 

Ez a lehetőség elsősorban olyanoknak szól, akik többet utaznak. Nagyon csábító, hogy nem kell aggódni az esti Bajnokok Ligája mérkőzés miatt, mert éppen üzleti úton vagyunk, valahol Németországban. Nyilván senki sem szeret a meccs előtt órákat tölteni azzal, hogy egy felugróablakokkal telepakolt, vírusos streamet keressen magának. Milyen jó, hogy akár a mobilon is tévézhetünk, csak a szolgáltatónk alkalmazását kell letölteni! Vagy gondoljunk csak arra, hogy albérletben lakunk. Nem szívesen vállal hűséget úgy senki, ha bármikor kidobhat a tulaj. Illetve előfordul olyan is, hogy még csak meg sem engedi, hogy beköttessünk bármit is. Na, ilyenkor tud jól jönni ez a zseniális lehetőség, amivel minden este nyugalomban nézhetjük a Fatmagült, legyünk éppen a metrón, munkában, ágyban, wc-n, bárhol! Hazánkban már egyre többen ajánlanak online nézhető csomagokat, lassan elfogadható áron is.

 

Első próbálkozásom a Telenor MYTV szolgáltatása volt. Igazán csábítóan hangzott. Tulajdonképpen bármilyen körülmények között nézhetjük az előfizetett csatornáinkat, legalábbis ezt állítják. Az egyetlen megkötés, hogy kizárólag Magyarországon használható. Sajnos nem igazán olvastam el az apróbetűs részt, így Londonban vettem észre, hogy az apróbetűk áldozata lettem. De ez az én hibám. Az viszont, hogy csúcsidőben, egy magasabb nézettségű műsort nem tudok nézni, nagyon is a szolgáltató hibája. Ráadásul a legzavaróbb az, hogy nagyjából 2-3 másodpercnyi adást, legalább fél perces betöltés követ. Így mindig reménykedünk, ennek a vége pedig csak idegeskedés lesz.

telenor_mytv_large.jpg 

Az egyetlen jó dolog benne az volt csupán, hogy a Telenoros előfizetőknek mindenféle mobilinternet felhasználása nélkül használható. A közszolgálati csomag természetesen ingyenes, mint a legtöbb szolgáltató esetében. Egyébként bárki előfizethet rá, nem túl borsos, de a legolcsóbb kábelszolgáltatókénál valamivel magasabb áron. 30 csatornáért 1290, míg 51 csatornáért 2490 forintot kell fizetnünk havonta, lehetőségünk van HBO GO előfizetésre is. Ezért cserébe kapunk telefon, tablet, Apple TV, Chromecast alkalmazást és okos TV-n is lehetőségünk van nézni. Ezeken kívül pedig számítógépünk böngészőjében bármikor elérhető bejelentkezés után. Azt meg kell jegyeznem, hogy rettenetesen lelassítja az internetet, tehát nem érdemes mellette mással foglalatoskodni. A műsorújság átlátható lenne, de sajnos tele van hibákkal, így néha értelmezhetetlenné válik. Ha szeretnénk egy jól működő online tévé szolgáltatást, szerintem egyáltalán nem a legjobb választás.

img_0057.PNG 

A MYTV műsorújsága

 

A másik véglet az ITT/OTT TV, aminek tesztelésére 2 hónapos előfizetést kaptam ajándékba a cégtől és a lehető legpozítivabb értelemben csalódtam, innen is köszönöm nekik a segítséget. Ez idő alatt sikerült a legkülönbözőbb időpontokban néznem az adásokat, de soha nem fordult elő olyan, mint az előző alanynál. Akármilyen nézettségű műsorral gond nélkül megbirkózott. Egyetlen alkalommal sem kellett várni betöltésre. Rendelkezésünkre áll ugyanúgy mindenféle platformra alkalmazás. Teljesen átlátható, egyszerű, de nagyszerű. A műsorújság kicsit fapados a MYTV listájához képest, nagyon hiányolom belőle az éppen aktiális adásokat, de ez legalább működik! Sajnos ez a szolgáltatás is csak magyarországi IP címről érhető el, de a külföldön élő magyarok elnyerése érdekében indított IPTV Hungary nevű szolgáltatást a cég. Mindösszesen 14 csatornával, a legalapvetőbbekkel, havi több, mint 3000 forintért, ami nem túl olcsó, nem túl sok, de legalább magyar és nézhető. Az alapvető csatornák képe nálam jobb volt az ITT/OTT TV-n, mint a Telenor szolgáltatásában, de ez lehet csak a véletlen és utóbbinál az állandóan szakadozó adás műve. Az internet pedig egyáltalán nem lassul le mellette. Nyugodtan lehet online játékot vagy bármely nagyobb internet sebességet igénylő tevékenységet végezni. Negatívuma, hogy mivel nem egy mobil szolgáltató szolgáltatásáról beszélünk, senki nem ad korlátlan internetet a tévéjükre. De jelentősen kevesebbet "eszik", mint a MYTV. Egyetlen hátránya a Telenoros vetélytársával szemben, hogy egy felhasználó, csupán 1 eszközön nézheti a tévét egyidőben, míg a MYTV előfizetői egyszerre két eszközön nézhetik az adást. Ez ugye valamivel jobb ajánlat, ha az asszony a Szulejmánt nézi, míg mi egy meccsre vagyunk kíváncsiak. De mit sem ér ez, ha nem működik a szolgáltatás.hqdefault.jpg

 

Természetesen vannak hiányosságai, de ennek ellenére klasszisokkal jobb választás, mint a Telenor ajánlata. Ha az 1400 forintos alapcsomagra fizetünk elő, akkor 21 csatornát kapunk, amiben olyan extra adók foglalnak helyet, mint például a Super TV2 vagy a FilmBox, amik egyes szolgáltatók esetében már a bővített kategória részesei. Ezen kívül még 16 vagy 14 csatornás bővítésre van lehetőségünk, plusz 1000, illetve 600 forintos havidíjért cserébe. Minél hosszabb időre fizetünk elő, annál alacsonyabb a havidíj. Az alapcsomagra való előfizetést követően lehetőségünk van egyesével válogatni egyes adások között, aminek ára 300 forint, darabonként. Ha nem a sport szerelmesei vagyunk, akkor tökéletes választás lehet az EuroCable Magyarország kft. szolgáltatása. Sajnos olyan csatornák, mint a Sport 1, EuroSport, az önkényesen feltörekvő SpílerTV hiányoznak. Nem csak alkalmi tévénézőknek ajánlanám, ugyanis az összes lényeges adó nézhető, amit egy átlag felhasználó megkíván. A gyerekekre is gondoltak, ugyanis vannak gyerekcsatornák is. Így a családosok is bátran beruházhatnak, ha a sportcsatornák hiányát elviselik. Egyébként regisztráció után, 24 órán keresztül nézhetjük korlátozás nélkül a legtöbb csatornát, így van időnk dönteni, hogy valóban megéri-e beruházni rá.

 img_0064.PNG

Az ITT/OTT TV műsorújsága

 

Persze néhány kábeltévé szolgáltató -mint például a DIGI és a TARR- már elindította az online tévé szolgáltatását, amit általában külön díj nélkül nézhetünk meglévő kábeles előfizetés esetén bárhol, az ország területén. De elsősorban ezen kábeles szolgáltatások kiváltására próbáltam törekedni, amit két versenyző tesztelésével igyekeztem megmutatni Nektek. Mind a kettőnek vannak hiányosságai, de tény, hogy néha kompromisszumot kell kötnünk, amire ezek jelenthetik a megoldást. A helyhez kötött IPTV pedig ugyancsak kiesik a versenyből, mint a kábeltévés ellenfelek. Pedig a Telekom, Invitel és még elég sok neves cég is feltörekvőben van az IPTV tekintetében, jobbnál jobb ajánlatokkal. Erős megérzéseim vannak azzal kapcsolatban, ha a Netflix végre megérkezik magyar tartalommal hazánkba. Véleményem szerint ez alapjaiban megváltoztatja majd a magyar tévénézők szokásait.

kepernyofoto_2017-01-06_23_39_52.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://techmester.blog.hu/api/trackback/id/tr2912266382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása