Elfogyott a tárhelyem, mit tegyek?

2017. január 09. 14:54 - Tech Mester

Mit tegyünk, ha az informatika világában hely hiánnyal küzdünk? Legyen szó telefonról, tabletről vagy laptop, illetve asztali gépünkről. Több megoldás létezik, mint gondolnánk. Mondanom sem kell, de a legegyszerűbb megoldás a felhő. Meg persze egy bizonyos szint után szinte a legésszerűbb. Lehet egy darabig külső merevlemezeket, memória kártyákat vásárolni is, de az előbbit én jobb megoldásnak tartom. A cikk végén ne felejtsetek el szavazni!
the_cloud.jpg

Kezdjük a Windows felhasználók táborával, akik döntő többségben vannak. Az újabb operációs rendszerekbe szépen beleépült a Microsoft felhőszolgáltatása, a OneDrive. Persze elérhető MacOs-t és Linuxot futtató felhasználóknak is. A regisztráció ingyenes, illetve Windows 10 használata esetén szinte kényszerítenek minket a használatára. Eredetileg 5 GB ingyen tárhelyet kapunk, amit szabadon felhasználhatunk dokumentumok, videók, zenék és minden egyéb számára. Most jön a legjobb rész. Használjunk bármilyen mobil operációs rendszert, letölthetjük az alkalmazásboltunkból az appot. Bekapcsolhatjuk a fényképek automatikus feltöltését, így nem lesz gondunk a tárhellyel, -iPhone userek hátrányban- mert a feltöltött fotókat mindig kitörölhetjük telefonunkról. Egyetlen hátránya, hogy a gépen tárolt adatok továbbra is foglalják a helyet, de legalább elérhetőek más eszközeinken. Akinek nem lenne elég az 5 GB, -amit fotó feltöltéssel elég hamar el lehet érni- tízszer ennyit kaphat, havi 540 forintért. 50 GB már elég sok mindenre elég és nem egy nagy összeg. Jelenleg egy akció keretében, Office 365 előfizetés mellé kapunk 1 TB tárhelyet, havi 2100 forint ellenében. Így már filmjeinket is elérhetjük bárhonnan és a biztonsági mentéseknek is akad bőven hely.
onedrive-logo-800px.jpg

A Google Drive is minden operációs rendszert futtató felhasználónak elérhető. Ingyenes regisztráció után pedig 15 GB felhő tárhelyet adnak. Ez kedvezőbb, mint a Microsoft ajánlata, de ebből néhány %-ot áldoznunk kell a Gmail fiókunkra, ha ezt a levelező rendszert használjuk. A legjobb funkciója ennek is a fotók feltöltése, ahol egy nagyon jó ajánlatuk van az erre vágyóknak. Létezik a Google Photos beállításaiban egy olyan lehetőség, ahol kiválaszthatjuk a feltölteni kívánt fotók méreteit. Választhatjuk az eredeti méretet, ami beleszámít a tárhelybe, a másik opció a „kiváló minőség” nevet kapta, ezt választva korlátlanul tölthetünk fel fotókat, amik nem foglalják a tárhelyet a felhőnkben. Bár a fotóink felbontása rosszabb lesz, ha nem a tükörreflexes gépünkkel csináltuk és csak emléknek rakjuk el a mobilunkkal lőtt fotókat, akkor tökéletes választás. Persze ez nem szent írás, ha arra van igényed, hogy teljes felbontásban élvezd a fotóidat, na meg tényleg ide töltöd a fényképeződdel készült fotókat, akkor valóban nem ez lesz a legjobb választás. Erre az esetre kínál a Google is tárhelybővítést. A OneDrive 50 GB-os áráért kapunk 100 GB-ot a Google Drive szolgáltatásban, jóval csábítóbb, ha ennyivel megelégedünk. Az 1 TB ára viszont már az Office 365-tel járó csomag áránál is drágább, havi 2900 forint körül van, a dollár árfolyamától függően. Számítógépünkön ezzel a megoldással is foglalják a helyet a szinkronizált fájlok, így erre továbbra sem nyújtja a legmegfelelőbb megoldást.

google-drive-logo-new.png

Az Apple iCloud Drive szolgáltatása, a lehető legjobb választás annak, aki többségében almás termékekkel rendelkezik. A MacOS újabb verzióiba olyannyira beleolvadt, hogy a dokumentumok és az asztal mappák tartalma azonnal felkerül a felhőbe. A jó ebben az, ha ritkán használunk egy fájlt, azt csak az iCloudban tárolja a rendszer, használat esetén le kell töltenünk, így nem foglalja a helyet gépünkön. A mobil eszközeinken egyből elérjük a dokumentumokat és minden egyebet az iCloud Drive alkalmazásban, fotóink szinkronizálása is barátságosabb és egyszerűbb, ha minden eszközünket a cupertinói cég gyártja. IOS-t futtató eszközök és Windows PC mellett is tökéletesen működik a fotó szinkronizálás funkció, viszont itt már elesünk dokumentumok terén az iCloud Drive nyújtotta fájlfeltöltés előnyeitől. Android felhasználóként nem igazán jöhet szóba az Apple felhőtárhelye, így az érintetteknek a fentebb sorolt lehetőségek közül kell választani. Aki kevésnek tartja az eredetileg 5 GB kínált tárhelyet, -Apple eszközök felhőbe történő biztonsági másolatainak mentése esetén valószínűleg nagyon sok felhasználó- vásárolhat kevesebb, mint havi 300 forintért 50 GB területet. Az 1 TB ára a Google szolgáltatásával megegyező, 2900 forint körül mozog.
1413373609-hero2.jpg

Végül, de nem utolsó sorban szeretném megemlíteni a számomra legjobb felhő szolgáltatást, aminek mondhatni, csak beüzemelési költsége van, a villanyszámlán túl. Ebből mindenki rájöhetett, hogy a NAS-ról beszélek, magyarul a saját felhőnkről. Én egy D-LINK ShareCenter készüléket használok. Nem egy izmos gép, nem is drága. Eléggé hangos és nagyon is lassú, de csak próbaként vettem, viszont nagyon megszerettem. Mást nem próbáltam ezen kívül. Azért ezt választottam, mert képes volt együtt működni a MacOS rendszerrel. Biztonsági mentést is készíthetek rá. Kettő darab 500 GB-os merevlemezt használok benne. Ennek az egész rendszernek az a lényege, hogy a merevlemezünkön tárolt adatokat bárhonnan elérhetjük, akár a fent említett szolgáltatások bármelyikénél, csak jelen esetben havidíj nélkül. Ideális esetben kábelen csatlakoztatva a routerhez. A havidíjon kívül a legnagyobb előnye, hogy nem függünk egyáltalán más cégektől. Nem kell félnem, hogy karbantartást végeznek, elfelejtjük a jelszavunkat vagy úgy döntenek, hogy lehúzzák a rolót. Persze ilyen nagy cégeknél, mint Apple, Google vagy Microsoft nem kell félni, mert hamarabb megy tönkre a merevlemezünk. De az érzés, hogy a miénk, -és senki nem nyúlhat bele, ha ügyesek vagyunk- felbecsülhetetlen. Nem mellesleg az általatok nagyon preferált okos TV is tudja kezelni a DLNA segítségével. Gyors számolással rájöhetünk, hogy kicsit több, mint egy év alatt jön be az ára, ugyanakkora kapacitású, 1 TB-os szolgáltatással szemben. NAS meghajtó használata esetén az asztali gépünkön több hely szabadítható fel, mint bármelyik másik szolgáltatás használata közben. dlink-dns-320l-2.png

Ráadásként a Dropboxról ejtenék pár sort, ez a legelső feltörekvő felhő-alapú szolgáltatás volt, amit használtam. A Dropbox szolgáltatását is elérhetjük mindenféle eszközről.  A barátok meghívásával az eredeti 2 GB-ot könnyen feltornázhatjuk, ugyanis minden regisztráció után 500 MB jutalom jár. Akik megszokták biztosan nehezen váltanának róla, igazából nem is kell váltani. Tudja ugyanazt, mint a Google, Microsoft vagy Apple szolgáltatása, kisebb-nagyobb hiányosságokkal. Az 1 TB-os előfizetés, a szokásos 2900 forintos havidíjon érhető el.  A nagy gyártók hasonló szolgáltatásainak bevezetése után talán vesztett kicsit a felhasználó táborából, de mindig is a legmegbízhatóbbak között volt jelen.

dropbox-logo.png

 

Cikkemet végig olvasva, remélem mindenki megtalálhatja a számára legideálisabb felhőszolgáltatást készülékeinek megfelelően. Valaki csak az egyiket használja aktívan, valaki többet egyszerre. Teljesen egyén függő. Én a „Tech Mester Cloud” mellett az iCloud Drive és a Google Drive szolgáltatásait is igénybe veszem, bár utóbbit csak a korlátlan, alacsonyabb felbontású képek feltöltésére használom „biztonsági mentés” gyanánt. Nem esett szó még rengeteg hasonló tárhelyről, de én ezeket találom a legfontosabbnak. Léteznek drágább szolgáltatások, melyek biztonságosabb kezelést garantálnak azoknak, akik félnének a Google vagy más cégek ármánykodásaitól.


kepernyofoto_2017-01-06_23_39_52.png

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://techmester.blog.hu/api/trackback/id/tr7312112215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.01.10. 00:53:16

Kim Ditcom Mega szolgáltatása 50 GB-t ad ingyen. Ez az alap. Nem hagyatkoznék rá kizárólagosan meg a legfontosabb adataimat se oda töltöm fel kizárólag, de egy plusz felhőnek elmegy.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2017.01.10. 01:04:34

Azért inkább védelmi célból tárol az ember mindent felhőben.
A NAS jó védelem a laptop ellopsa/megsemmisülése ellen, de nem véd a betöréstől és a tűzvésztől. Persze, kicsi rá az esély, de csak egyszer üssön be. Nomeg, a karbantartás, konfigurálás, áram, esetlegesen új vásárlása is költség, még ha talán kevesebb is. Aki csak legyint az áram árára, az most figyeljen: 20 watt, megy egész évben, 50ft/kw-al számolva az 8760 Forint. Az 3 havi díj, 1 TB-os csomag esetén

Amivel nem számolt a szerző, az a mindenféle bónusz tárhely. A GoogleDrive-ot ismerem, ott már szereztem 2GB-ot ingyen forever, valami béna 1 perces survey-el. Azt ígérik, megkapom az 1TB-os csomagot ingyen, ha elérem a 200 pontot a google mapsen, értékelve a helyeket ahol jártam, fotókat feltöltve - Sok az, lassan gyűlik össze, de már van 120:) Addig marad a 100GB havi két dollárért. Az hatszáz forint, Magyarországon picit több az áfa miatt.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2017.01.10. 01:09:11

@karandash: Jah, de kim-dzsong-il.com nem a megbízhatóság szobra, lehet, hogy mire ezt leírom valaki lekapcsolta, lefoglalta a szervereit, stb. A fenti nagy cégekben jobban bízom valahogy. Ott fennt meg amgúgyis csak a tényleg fontos adataimat tárolom, lásd pótolhatatlan fotók, és mindenhol elérni kívánt doksik.

PathosVerdesIII · http://www.rongo.hu 2017.01.10. 06:45:29

NAS-om is van, de Google Driveért is fizetek, iphonefól a fotóimnak nem volt elég a hely, ott is fizetni kell az eggyel nagyobb csomagért. Külső usb lemezre is megy mentés.

Phteven 2017.01.10. 08:10:27

"Lehet egy darabig külső merevlemezeket, memória kártyákat vásárolni is,"

1TB-os hdd 15000 Ft körül mozog. Szerintem is megéri fizetni tárhelyért, ha csak a tárolás a célunk. A biztonsági mentés más kérdés, ott nyilván megéri. Persze itt sem szabad figyelmen kívül hagyni a userek fogyatékosságát. Nem egy felhőtartalmat láttam leszinkronizálva üres meghajtóval... :-D

talgaby 2017.01.10. 09:02:45

Én jól elvagyok a Windowsba integrált OneDrive-val. És a havi két dollárért én még 100 GB-ot kapok, mert akkor kezdtem el fizetni érte, amikor a Microsoft még nem kurtította meg a csomagokat.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2017.01.10. 09:16:05

pont nemreg neztem utana, hogy mikepp lehet (lehet-e) google drive-on hagyni a cuccot ugy, hogy nem kell helyi lemezen tarolni. elvileg siman ki lehet kapcsolni a sync-et (per konyvtar is) es akkor ott marad, a geprol pedig torolheto. kiprobalni meg nem volt idom (nem annyira surgos). persze magatol frissulni nem fog. nas-rol meg a multkor irta valaki, hogy spanjaval egyutt hasznalnak 2 nas-t megosztva, titkositva, szinkronizalva, igy megvan a privacy es geo-redundancy is hazilag.

szepipiktor 2017.01.10. 09:23:00

Ez egy elég ciki poszt... Kicsit többet kellene megismerned a felhőkről.
Például értékes adatokat nem tárolsz ilyen felhőkbe, de legalább titkosítsz.
Milyen garanciákat kapsz? Mi lesz az anyagaiddal? Szerinted az a sok plusz, amit a népszerű keresőktől és közösségi rendszerekről nyehetsz, honnan vannak? Mi lesz ha leáll a szolgáltató?
Miért hagysz ki olyan alapot, mint a box.com?
Ha tényleg fontos adatokat akarsz tárolni, biztonságban, akkor miért nem NAS-t használsz?
A Google, az MS alapból átmeneti tároló. A Dropbox meg hasonló gyerekjátékok.
Számolj, mondjuk 5 év távlatában és gondolkodj...

lovasjózsika 2017.01.10. 10:33:59

Ez egy elég gyenge cikk, legfőbb erénye talán az árak felsorolása (bár nem ellenőriztem)...
Ami az elsőre legnagyobb tévedése, hogy a Dropbox-ra ezt írja: "mindig is a legmegbízhatóbbak között volt jelen", miközben a felhőtárhelyek 2 legdurvább hibája náluk történt (például volt egy időszak, amikor bármelyik, ismétlem: bármelyik fiókba be lehetett lépni tetszőleges jelszóval).
Továbbá: jó dolog a NAS, és látszólag akár egyszerű is lehet, de emögött egy hamis biztonságérzet van. Tudja-e az átlag NAS felhasználó, hogy a NAS-án milyen típusú ssh van telepítve, annak milyen be nem foltozott biztonsági rése van? Webszerverre, telnetre, ftp-re, egyéb internetes szolgáltatásokra ugyanez... Van-e hátsókapu nyitva rajta?
És ahogy írták előttem: a NAS-nak azért vannak költségei, amit illene beszámítani. Továbbá a profi felhőnél a hardverhibára, adatvesztésre profi megoldások vannak, NAS-nál a felhasználó fog ezzel szenvedni (vagy nem fog). A felhőknél meg arra is számoljunk, hogy mi van, ha épp nincs internet? Lehet, hogy gyorsan elhárítja a szolgáltató a hibát, de lehet, hogy 48 órára az adataink nélkül maradunk.
Nyugodtan számoljon mindenki úgy, mint a bejárati ajtóknál: egy zár nem zár, de lehet, hogy 3 sem. Ezért lehet bonyolítani az adataink elérését (nem triviális portok használata, bonyolult jelszó, adatok plusz titkosítása), de azért mindenkiben motoszkáljon a kisördög: lehet olyan sötétben bújkáló réteg/hatalom, aki előtt nincs törhetetlen zár. Emiatt legfeljebb azonban csak azok parázzanak, akiknek van olyan fájljuk, ami kellemetlen helyzetbe hozhatja őket (tervek összeesküvésre, zsarolásra alkalmas intim képek stb.).

Rézfánfütyülő fűzangyal 2017.01.10. 10:49:15

@karandash: Most próbálgatom ezt a megoldást, de egyelőre a MEGA-é a piros pont!

Elek László Nagy 2017.01.10. 11:08:15

Hiányolom a felsorolásból a flickr-t!!!
Igaz "csak" fénykép és videót lehet feltölteni, de 1TB ingyenes tárhely.
Mivel általában pont ezek a fájlok foglalják a sok helyet én zömében ezt használom + nas-t. De ezek mellett az összes többit is :).

RZoli71 2017.01.10. 11:54:19

A szavazásnál nem lehet többre szavazni, legalábbis chrome alatt nem. Illetve módosítani sem lehet, amire elsőre esetleg kicsit elhamarkodva kattintottál...

Tom Bradley 2017.01.10. 13:09:11

Én regisztráltam egy rakat gmail címet. Mindegyikhez feltöltöttem, ami odafért, aztán megosztottam az alap címemmel. Ingyen van és korlátlanul bővíthető :)
Azt tudja valaki, hogy a yahoo 1 TB-os mailboxát hogyan lehet okosan tárolásra kihasználni (mint pl. a Drive-ot)?

Ja, persze mindennemű automatikus szinkronizációt messze el kell kerülni!

ZX 2017.01.10. 14:20:54

Ha csak fényképet töltesz fel, a Flickr ingyen ad 1TB tárhelyet. Google Drive esetében fel lehet iratkozni a heyi idvez szolgáltatásra, az infokért pontokat kapsz. Bizonyos pontszám felett ingyen tárhelyet ad a Google. Nekem így lett +1TB 2 évre, bár ha jól láttam az újonnan belépők már csak 100 Gb-ot kapnak, ha elérték a szintet. Kaphatsz + 3 GB-ot is, ha felülvizsgálod a fiókod biztonságát.

RTB 2017.01.10. 14:29:46

sziasztok
segiítsetek nekem: Win10 alatt használok OneDrivet és szeretném módosítani a gépen a szinkronizálást. Jelenleg a téejes OneDrive tartalmat szinkronizálja, de én csak pár mappát szeretnék. Ezt hol lehet beállítani?
köszi

So No 2017.01.10. 15:54:48

Ha mar a Google Drive ! Terraja meg volt emlitve, akkor csak egy kicsit kellett volna utanajarni, hogy a Google-nak van am "mas" arszabasa is.

Ha a G Suite szolgaltatast hasznalja az ember, akkor barmilyen domain alatt levo e-mailjet ide tudja kotni.
De nem is ez a "poen". Egy user havi koltsege 10USD (Tehat annyi, mint a sima egy terra tarhely ara) de ezert kap 5T tarhelyet. Ha pedig 5 vagy tobb usere van akkor KORLATLAN tarhelye lesz.

En 2 email cimemet hasznalom igy, es 20 dolcsiert van 10T felhom....

gsuite.google.com/index.html

So No 2017.01.10. 16:07:49

@droid_: Vicces, de windowsra csak fizetos verziokat talaltam.

pl.: www.netdrive.net/

Egy ideig ingyenes, aztan ha nem fizetsz, a savszelesseget lekorlatozza, igy pl. a drive-rol nem tudsz videot nezni.

Szerencsere linuxom van, oda pedig es kell:

github.com/astrada/google-drive-ocamlfuse
süti beállítások módosítása