Milyen routert vegyek?

2017. január 06. 19:53 - Tech Mester

Ahány ház, annyi szokás. Tartja a mondás, ez igaz az internet fogyasztók körében is. Nehéz lesz erre a kérdésre válaszolnom, de igyekszem a legjobbamat nyújtani. 

A legfontosabb kérdés, hogy milyen internet előfizetés mellé kellene a router?! Alapjaiban véve 3 nagy csoportra tudom osztani az internet előfizetőket, -az utolsó kakukktojás- sebesség szerint:

  • 100 Mbit/s alatti
  • 1000 Mbit/s alatti
  • Mobilinternet

slide1.jpg

Igen, sajnos vannak az országban olyan területek, ahol az elérhető szolgáltatásokat figyelembe véve, a legjobb választás az otthoni mobilinternet, amit már két hazai mobil-szolgáltató is ajánl, nem igazán elfogadható áron, de legalább van. Legnagyobb bánatomra, ezzel kapcsolatban is van tapasztalatom, amiről pozitívumot nem tudok mondani, de talán majd egy másik cikkben részletezem "Miért ne vegyél soha otthoni mobilinternetet?" címmel.

Ha szeretnénk egy stabil eszközt, anélkül, hogy korlátozva lennének a felcsatlakozott készülékeink, elég sok pénzért cserébe jutunk hozzá egy elfogadható eszközhöz. Nagyjából 40000 forintot kell áldoznunk egy ilyen eszközre. Ha nem akarjuk állandóan magunkal cipelni az internetet, akkor tökéletes választás lehet a TP-LINK MR6400, a D-LINK DWR-921 vagy az ASUS 4G-N12 routere. Ezek közül mindegyik megfelelő sebességgel tudja szórni a jelet, több eszköz csatlakozása esetén sem tapasztalható lassulás. Talán a D-LINK eszközének kell a legtöbb idő, mikor 4G-ről 3G-re vált, ha rossz a vétel vagy nem találja a tornyot, ekkor szakadozik egy kicsit. A három közül a legmegbízhatóbbnak az ASUS gépe mutatkozott tesztem során. Meg kell jegyeznem, ha hosszú távra otthoni mobilinternetre kényszerülünk, akkor érdemes befektetni ezek valamelyikébe, mert a szolgáltatók által adott eszközök szépen szólva is elég gyerekesek. Ha egy kicsit többet szánnánk rá, akkor a HUAWEI E5180 készülékét ajánlanám, ami amellett, hogy nem az elrejtésén, hanem a megfelelő pozícióba helyezésén gondolkodunk a szépsége miatt, gigabites porttal is rendelkezik, ez később hasznunkra válhat. A hatótávolsága pedig elképesztő. Már a buszmegállóban rácsatlakozik a Wifire. Ennek már 50000 forintos ára van és szinte sehol nem lehet kapni idehaza, de nálam ő mutatkozott a legjobbnak. 

huawei_e5180_sing4g_3.jpg

HUAWEI E5180

 

A 100 Mbit/s alatti előfizetőknek nem kell túl mélyen a zsebükbe nyúlniuk. Az IEEE 802.11g szabványú routerek már kihaló félben vannak, amit már szinte csak használtan lehet kapni, erősen ajánlom, hogy kerülje el mindenki. Vezetéken 54 Mbit/s sebességre képes, de Wifi hálózaton keresztül csak 19 körüli sebességet produkál. Ez persze, egy 10 Mbit/s sebességű előfizetés esetén teljesen elegendő, de a sebességünk idővel valószínűleg növekedni fog, a router pedig nem lesz jobb. Tehát ebben az esetben mindenképpen egy n-es szabványú router kell.

De milyen? 

Ezt a sebességet általában egy 5000 forint körüli összegért teljesen jól ki tudjuk használni, a tipikus szappantartó formájú, TP-LINK TL-WR841N nevű készülékkel. Fontos kiemelnem, hogy a 740N kistesóval szemben csupán pár száz forint különbség van. Viszont ebben 2 darab antenna van és újabb a hardver is, így mindenképpen ezt ajánlom a kettő közül. MIMO technológián alapul, szóval kicsit stabilabb is. Teszteim során a 60-70 Mbit/s internettel elboldogult, fölötte már ingadozó és függ a felhasználók számától. 100 fölé pedig nem képes menni, a gigabites portok hiánya miatt. Figyelembe kell venni az épület méretét, ahol használni szeretnénk.

Egy kisebb, 60 négyzetméteres lakásban szépen muzsikál, de ennél nagyobb esetén gondolkodjunk el, a 841ND készüléken, bár ez majdnem a duplájába kerül, de cserélhető antennákkal rendelkezik. Nagyobb lakásban pedig, a gyári 5 dbi antennákat könnyedén lecserélhetjük izmosabbakra, így máris megoldódik a lefedettségi problémánk, például az udvaron. Ezek a routerek még strapabírónak mondhatóak. Évek óta használják szüleim mindkét eszközt. Megállás nélkül, nagyjából 4 éve bírják a strapát. Mondanom sem kell, hogy ezeknek a routereknek a beüzemelését a 3 éves unokaöcsém meg tudja csinálni, mert a router alján lévő 192.168.0.1 oldalon keresztül a varázsló megcsinál mindent, nekünk csak az SSID-t és a jelszót kell beírnunk. Ezeken kívül már csak egy ajánlatom maradt ebben a kategóriában, de az már befér a következőbe is, így ott fejtem ki.

Jöjjön az 1000 Mbit/s határ. Mint előbb említettem, következzen egy igazi izomkolosszus. A 1043ND. Gigabites portjainak köszönhetően, tényleg meg tudjuk közelíteni a 450 Mbit/s elméleti álom határát. Vásárlásnál figyeljünk a kiadásokra, mert már V4 is létezik belőle, mindenképpen ezt ajánlom. Erősebb hardvert, új szoftvert kapott. Nézzük csak, akinek már 200 Mbit körüli internete van, mindenképpen egy erősebb routert keres.  Jelentem, ezennel megtalálta. Kábelen keresztül a Digi 1000/100-as szolgáltatását 900-950 között képes továbbítani. Wifin keresztül pedig 300-400 Mbit az, amit még stabilan tud. Tehát az 500-as internet előfizető még megveheti. Sajnos előfordul, hogy néha meghülyül, ezért újra kell indítani, -na, ez az, amit a régi készülékek nem csinálnak- de ebben az árkategóriában így is verhetetlen. A spórolás oltárán fel kell áldoznunk néhány dolgot. USB 2.0 van a hátulján, erre rádughatunk egy külső merevlemezt, aminek élvezhetjük a 2-4 megabájtos írási/olvasási sebességét, tehát legfeljebb dokumentumok tárolására ajánlom, semmiképpen HD filmek streamelésére. 3 darab 3 dbi-s antennája van, ami pont arra elég, hogy egy szobában kihasználatlanul gyors Wifi legyen. Természetesen cserélhetőek az antennák, de a 13000 forint körüli összegre legalább mégegyszer ennyit rá kell szánnunk, ha cserélni akarjuk. Összességében még mindig több hátránya van, mint előnye, de ezzel a készülékkel már el lehet muzsikálni. Ha nem kezdünk el turkálni a rendszerben, illetve megkíméljük a különböző OpenWrt által okozott garanciavesztéstől, akkor elég hosszú életű lehet, a felsorolt problémákkal együtt élve.

maxresdefault.jpg

TP-LINK WR1043ND

 

Próbáltam a TP-LINK Archer C2 AC750-es routerét. NE VEDD MEG SOHA! Ez az eszköz a gigabites, ac képes routerek legalja. Csak azért teszteltem, mert bizakodó vagyok, sajnos. Első beüzemeléskor szinte belénk vág a felismerés, MINDENKINEK ILYET KELL VENNIE! Aztán mikor rájövünk, hogy 1 hét használat után, folyton ledobál a Wifiről, eldobja a Wan kapcsolatot, amin csak az újraindítás segít, lassú lesz a Wifi és még melegedni is fog, hirtelen meggondoljuk magunkat. Szóval, ha csak pár napig használnád, akkor tényleg a legjobb vétel, ellenkező esetben pedig egyáltalán nem ajánlom. Sajnos igaz ez a legtöbb ilyen árkategóriájú ac routerre. A Dual Band legalább jól működik, már, amikor működik. Előfordul, hogy az eszközeim nem látják az 5GHz sávot, amíg újra nem indítom a routert. Az ac szabvány egyébként elég csábító, de, ha nincs 500 Mbit feletti sebességű internetünk, akkor teljesen felesleges ezért több tíz ezreket rááldozni, főleg, hogy ennek a készüléknek, a szerény 14000 forint körüli ára ellenére egyáltalán nem jó választás.

Aki lakótelepen lakik, és a rengeteg Wifi összezavarja egymást, annak a LINKSYS N600-as routerét javaslom. Bár csak n-es szabványt tudja, de azt nagyon jól. 2,4 és 5 GHz sávban is tökéletesen működik. Valószínűleg 5 GHz-t kevesebben használnak a lakótelepen, ezért nem lesz jellemző az összegabajodás. Azt nyújtja, ami leírásban szerepel. Szuper gyors gigabites portjai vannak, a kétszer 300 Mbit sebességet pedig rendesen kihajtja vezeték nélkül. Ha elbírná az internetem sebességét, biztosan őt választanám. Vásárlás előtt mindenképpen járjunk utána, hogy az adott eszköz, amivel használnánk, tényleg tudja-e az 5 GHz sávot. Ugyanis ebből érhetnek kellemetlen meglepetések. Kicsit borsos, 20000 forintos ára, megéri, teljes bizonyossággal. 

Mint említettem, ne felejtsétek el ellenőrizni az eszközeitek támogato ttságát. Tehát, ha ac-s routert veszünk, -ami csak 5 GHz-n fut- akkor mindenképpen vegyünk olyan eszközt, ami Dual Band-es, ha legalább 1 olyan készülékünk van, ami nem támogatja ezt. Akinek legtöbb terméke Apple, annak ajánlanám az almás cég saját gyártású AirPort Extreme legújabb változatát. Mindamellett, hogy gyönyörű a kialakítása, még stabil, megbízható és gyors is.  Bár 60000 forintos ára kicsit húzós lehet a legtöbb fogyasztónak, de az 1000/100-as nettel teljesen simán megbirkózik ac-n keresztül. Ezen túl még az USB portjára dughatunk külső merevlemezt, esetleg nyomtatót is. IOS és MacOS rendszerekre van külön segédprogramja is a routernek, tehát kordában tudjuk tartani, remekül testre szabható. Létezik olyan verzió is belőle, amelyben van 2 TB tárhely, cirka 100000 forintért. Ami elég horrornak tűnik, de, ha vennél egy 2 TB-os merevlemezt, már egyből nem olyan drága. 1 év alatt, még csak akkor kellett újraindítani, mikor a Kedvesem portalanította és kihúzta véletlenül az áramból. Az AirPort Express nevű kistesó is figyelemre méltó stabilitásában, de ezt az előző kategóriában csak a maga 30000 forintos ára miatt nem említettem, mert akinek egy 300 Mbit elméleti sebességű n-es, kétsávos router kellene, az nem fog rá ennyit áldozni.

airport-extreme.jpg

Apple AirPort Extreme

 

A másik befutó ekkora internetsebességnél, nem Apple fanoknak,  a LINKSYS WRT 1900ACS nevű routere lehet a legjobb választás, ami a D-LINK DIR-880L routerét gyűrte le tesztemben. Mindent tud, amit az Apple routere, ugyanannyi pénzért. Kis extra, hogy van benne aktív hűtés, így nem kell aggódnunk nagyobb terhelés esetén sem. Ezen kívül van benne USB 3 és eSATA port. Így villámgyors lehet külső merevlemezünk írása és olvasása is egyaránt. A hatótávval is megelégedhetünk, mert egy átlagos házat bőven lefed. A hagyományokhoz híven, ez is nyílt forráskódú, szóval azt csinálunk vele, amit akarunk. Az n-es szabvány szerint 600, míg az ac szabvány szerint 1300 Mbit elméleti sebességre képes, így összességében kétsávos routerként használva, ha a kütyüjeink megengedik, biztosítani tudja az állandó 1000 Mbitet ac-n keresztül. Ezt már csak komolyabb felhasználóknak ajánlom, akik HD videókat streamelnek vagy hasonló nagyigényű feladatokat végeznek. 

Aki nem akar annyira a zsebébe nyúlni, mégis szeretné élvezni a gyors internetet, annak TP-LINK Archer C7 AC1750 lehet az ideális választás, a maga 30000 forintos árával. Sajnos az ára némiképp több lesz, mire megvesszük hozzá az új antennákat, mert a gyáriak nagyjából egy 20 négyzetméteres szobát tudnak csak kiszolgálni. Ezt leszámítva egy átlagfelhasználó vágyait kielégítik. Gigabites portjai hozzák az elvárt sebességet. Ha ac-s routert szeretnénk, ez alá semmiképpen ne adjunk. Persze ennek is vannak stabilitási problémái, olykor lefagy, de a nagysebességű internetnek ára van. Méghozzá nem is kevés. Aki kompromisszumot szeretne kötni, annak ezt javaslom. Aztán a határ a csillagos ég. 

Remélem végül mindenki megtalálja a neki való routert. Minden igényhez próbáltam párosítani egy-egy eszközt, amely biztosan nem lesz rossz vétel. Nagyon fontos, ha router után kutattok, semmiképpen nem szabad hinni a dobozokon található marketing szövegnek. A feltűntetett sebesség csak egyszerű összeadás, így sokkal jobban hangzik. Nagyon nehéz meghatározni a jó routert, de aki magára ismer a sorok között, nyugodtan fogadja meg a tanácsom. Örülök, ha segíthettem.

kepernyofoto_2017-01-06_23_39_52.png

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://techmester.blog.hu/api/trackback/id/tr5112104433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gina. 2017.11.14. 15:22:18

Helló! Az általad utolsóként említett tp link routert készülünk megvenni, és szeretnék hozzá antennát, de kicsit elbizonytalanodtam, hogy melyiket kell hozzá választanom. Megtennéd, hogy adsz tippet? Két szintes házat kellene neki lefednie...
süti beállítások módosítása